Risotto met tuinbonen en asperges

Risotto met tuinbonen en asperges Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Nog geen reacties

Voorbereidingstijd:
20 minuten
Kooktijd:
45 minuten
Aantal personen:
4

Ingrediënten

  • olijfolie
  • ui fijngesnipperd
  • 400 gram risottorijst
  • 200 milliliter witte wijn
  • liter bouillon (warm)
  • 1,5 kilo tuinbonen
  • 8 asperges (geschild)
  • olijfolie
  • zwarte peper
  • zout
  • 50 gram boter
  • 150 gram geraspte oude kaas/Parmezaanse kaas

Rond mei en juni zijn zowel asperges als tuinbonen goed verkrijgbaar. Samen maak je er een heerlijke risotto mee. Een geweldig lentegerecht waar je best even mee bezig bent maar dan...is de beloning er ook naar. Het frisse van asperges, gemengd met het zoet van dubbelgedopte tuinbonen en romige rijst. Heerlijk!

Dop de tuinbonen, kook ze 5 minuten in een pan. Dubbeldop de tuinbonen door het lichtgroene velletje te verwijderen. Fruit ondertussen een uitje in de olijfolie tot hij glazig is. Roer de rijst erdoor en schep het om tot alle korreltjes met olie bedekt zijn. Blus af met witte wijn en blijf roeren tot de wijn door de rijst opgenomen is. Voeg nu telkens een paar lepels bouillon toe.

Voeg na een minuut of 10 de asperges toe en laat ze met de rijst mee gaar stoven. Afhankelijk van de dikte van de asperges moeten ze 15 tot 25 minuten meestoven. Het komt hier dus echt even op ervaring en de juiste inschatting aan! Het valt mij op dat de asperges vaak een wat langere kooktijd nodig hebben dan ik zelf verwacht. Blijf bouillon toevoegen en voorzichtig roeren tot alles bijna gaar is. Als de rijst bijna gaar is voeg je de tuinbonen toe. Snijd de boter in kleine stukjes en roer het door het gerecht. Breng het op smaak met zout en peper. Verdeel de risotto over de borden en bestrooi met geraspte kaas. Eet smakelijk

Tips:

Voor de schoonheid van dit gerecht is het beter om de asperges 5 minuten te blancheren. Ik doe dat zelf niet want ik wil graag zo veel mogelijk smaak in de risotto hebben en daarvoor moeten ze meekoken.
Tuinbonen hoef je niet dubbel te doppen maar het is in dit zachte en romige gerecht wel erg lekker.

Reageren op dit bericht is niet meer mogelijk

Over deze site

Tuinboon.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Tuinboon.nl alles over het doel van deze site.

Na 5 jaar al mijn vrije tijd aan mijn sites te hebben besteed, is het nu tijd voor andere leuke dingen. Het is daarom helaas niet meer mogelijk om te reageren. De sites en alle informatie blijft natuurlijk wel gewoon up to date!

Ik wil je heel erg bedanken voor alle tips, trucs, reacties en adviezen die ik de afgelopen jaren heb ontvangen. Veel kookplezier met tuinbonen!