Gedroogde tuinbonen

Gedroogde tuinbonen Verse tuinbonen zijn vooral aan het eind van de lente en in de zomer te koop. Maar ook van gedroogde tuinbonen kun je echt genieten. Ze zijn het hele jaar verkrijgbaar en ze zijn ook nog eens spotgoedkoop! De smaak is niet te vergelijken met verse tuinbonen. Gedroogd smaken tuinbonen veel aardser en kruidiger dan verse tuinbonen. Mooi toch dat je van één boon van twee compleet verschillende smaken kunt genieten.

Waar kun je het beste gedroogde tuinbonen kopen?

Pak gedroogde tuinbonen Gedroogde tuinbonen worden veel gebruikt in de Turkse en Marokkaanse keuken. Je kunt gedroogde tuinbonen dus eigenlijk altijd bij Turkse of Marokkaanse winkels of slagerijen kopen. Verder zijn ze soms op de markt of in de toko ook te koop. Ook biologische winkels hebben vaak een uitgebreide selectie aan gedroogde bonen en andere peulvruchten. Bij supermarkten heb ik ze nog niet gezien maar… wie weet komt dat nog wel.

Hoe lang kun je gedroogde tuinbonen bewaren?

Gedroogde tuinbonen zijn in principe onbeperkt houdbaar. Maar door lang bewaren kunnen ze ook taaier worden. Koop dus bij voorkeur geen oude gedroogde tuinbonen. Of je een pak oude tuinbonen in de hand hebt is natuurlijk moeilijk te zien. Kijk daarom op de verpakking. Koop in ieder geval geen tuinbonen waarvan de houdbaarheidsdatum bijna verstreken is. Op sommige verpakkingen staat behalve de houdbaarheidsdatum ook de verpakkingsdatum. Dan weet je ten minste hoe lang jouw tuinbonen al verpakt zijn en heb je een nog beter indicatie van de leeftijd.

Gedroogde tuinbonen weken

Gedroogde tuinbonen weken Tuinbonen kun je het beste voor het koken 10-12 uur wellen in een kom met water, maar wat langer is ook geen probleem. Laat ze dus gewoon voor het slapen gaan in een kom water weken. Ze verdubbelen ongeveer in gewicht. Voeg dus ruim water toe. Je weekt de bonen om de kooktijd te verkorten. Ben je vergeten om de tuinbonen te wellen? Dan kun je ze nog steeds koken maar reken dan echt op minimaal de dubbele kooktijd.

Als tussenoplossing kun je ook de tuinbonen in kokend water 1,5 minuut blancheren. Je hoeft ze daarna nog maar 2-3 uur te weken in koel water.

Hoe moet je gedroogde tuinbonen koken?

Zet een pan met net genoeg water op zodat de tuinbonen onder water staan. Het kookwater neemt veel smaak en voedingstoffen op dus zorg dat je in ieder geval niet te veel kookwater toevoegt. Je kunt altijd nog een scheutje extra water toevoegen als je merkt dat het water door de bonen opgenomen is en de bonen droogkoken. Probeer het overgebleven kookvocht te verwerken in het gerecht zelf of bijvoorbeeld in een soep of saus. Giet het niet bij voorbaat door de gootsteen. Het kookvocht is lekker van smaak en gezond!

Hoe lang moet je gedroogde tuinbonen koken?

Laat tuinbonen in ieder geval altijd weken. Dat scheelt echt heel veel kooktijd. De kooktijd is afhankelijk van het formaat van de gedroogde tuinboon. Ik heb tuinbonen van 2 centimeter gekocht maar ook van ruim 4 centimeter! Reken gerust op een uur maar soms duurt het echt 2 uur voor de bonen gaar zijn. Houd hier dus rekening mee als je aan een recept begint. Je kunt gedroogde tuinbonen uitstekend van te voren koken en een dag later verwerken. Dat scheelt kookstress.

Als je haast hebt of HONGER kun je de kooktijd ook aanzienlijk verkorten door flink zout aan het water toe te voegen (10 gram per liter water). Ook in een snelkookpan gaat het koken van bonen echt veel sneller. Kleinere tuinbonen zijn dan al in 10 minuten gaar en grotere tuinbonen in maximaal een half uur.

Gepelde gedroogde tuinbonen

Gepelde gedroogde tuinbonen In Turkse en Marokkaanse winkels vind je ook pakken gedroogde gepelde tuinbonen. Van deze bonen is het vel van de tuinboon verwijderd. De inhoud van de boon is gehalveerd. Deze bonen hoef je maar 2 tot 3 uur te weken en zijn ook veel sneller gaar. Ze worden vooral gebruikt om soep mee te maken. Een bekend en heerlijk recept is Bessara. Dit is een Marokkaanse soep met gedroogde gepelde tuinbonen. In Italië is Fava e Cicoria – Puree van gepelde tuinbonen met paardenbloemblad een lokale specialiteit in Puglia.

Reacties

  1. Ton Groenendijk 18 april 2014 18:00 uur

    Gedroogde tuinbonen gekocht. 12 Uur geweld. Na 2 uur koken waren de bonen gaar, maar het schilletje was nog hard. Wat te doen, nog langer koken?

  2. René 9 juli 2014 21:26 uur

    Ja Ton. Tuinbonen moet je veel langer koken om de schil wat zachter te krijgen. Ik kook ze 8 uur (ja echt). In Egypte gingen traditioneel de potten met tuinbonen ’s avonds in de smeulende ovens van de badhuizen waar ze pas de volgende ochtend, voor het traditionele ontbijt, weer uit kwamen.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Ful_medames

Over deze site

Tuinboon.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Tuinboon.nl alles over het doel van deze site.