Nieuws

Mollebonen – Groningse specialiteit van geroosterde tuinbonen

Mollebonen Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 4 reacties

Mollebonen zijn licht geroosterde gezouten tuinbonen. Om precies te zijn is het een geroosterde paardeboon, een wat kleiner tuinboonras. De tuinbonen worden in een wok (een mol) geroosterd met wat olie (niet gefrituurd), waarna ze gedroogd en gezouten worden. Door het wokken in de olie, krijgt de paardeboon een zoetige smaak. Door de toevoeging van zout krijg je een goed tegenwicht in smaak. (meer…)

Rauwe tuinbonen eten in Marche in Italië

Tuinbonen op uithangbord bij restaurant in Italië Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 8 reacties

Begin mei was ik in Italië. Vlak bij het huis waar ik overnachtte was een restaurant met een bord aan de weg met erop: Fava! Tuinbonen dus. Dat zal je sowieso in Nederland nooit gebeuren. Een restaurant dat in Nederland adverteert met tuinbonen maakt het hier niet lang. Italië heeft een hele andere eetcultuur en een echte producten keuken. De nieuwe tuinbonen zijn er echt iets speciaals. (meer…)

Favette sott’olio, ingelegde tuinbonen uit Sardinië

Favette sott'olio - Ingelegde tuinbonen uit Sardinië Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 2 reacties

In Italië eten ze rauwe tuinbonen, zo uit de peul. Dat is al iets wat wij niet gewend zijn. In Sardinië maken ze ook ingelegde tuinboontjes die je kunt eten als borrelhap. Het zijn heerlijke gekruide tuinboontjes. Als ingrediënten staat er op de verpakking: tuinboontjes, olie, olijfolie, zout, azijn en kruiden. Ik kan moeilijk inschatten welke kruiden er door zitten. Er zit in ieder geval een pepertje in die het lekker pittig maakt. (meer…)

Tuinbonen en kikkererwten van Bint Al Reef

Tuinbonen en kikkererwten van Bint Al Reef Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 2 reacties

In de Turkse winkel in winkelcentrum Rokade in Utrecht kocht ik dit blik met gekookte tuinbonen en kikkererwten. De producent is Bint Al Reef en als motto hebben ze in het logo Good Taste geschreven. Mooi om te weten dat ze producten maken die lekker smaken. Het lijkt mij een goed uitgangspunt voor een levensmiddelenproducent 🙂 Op de verpakking staat verder ook de omschrijving Foul Moudammas with Chick Peas. (meer…)

Tuinbonensalade gekocht in de Kanaalstraat in Utrecht

Tuinbonensalade gekocht in Kanaalstraat Utrecht Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Nog geen reacties

De Kanaalstraat in Utrecht is een paradijs voor de lekkerbek. Je vind er vooral Turkse, Marokkaanse en Surinaamse winkels. Maar ook een slijterij, supermarkten en zelfs een paardenslagerij?! Meer dan genoeg om te ontdekken dus. Ik vond naast de bakken met olijven een bak met deze salade van tuinbonen. Volgens de verkoper met citroen en kruiden maar welke kruiden dat wist hij helaas niet. Gewoon eten met brood. (meer…)

De tuinboon, een gevaarlijke plant, een column van Fred de Vries

Tuinboon, een gevaarlijke plant? Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 7 reacties

Uhm, zo zal de lezer vermoedelijk bij het lezen van het onderwerp van deze column opmerken, een tuinboon is niet gevaarlijk, maar is toch lekker? Het antwoord op deze kwestie is dat beide waar zijn. De tuinboon (Vicia faba) is zowel lekker, maar heeft ook een duister kantje. (meer…)

Tuinbonen uit blik van Chtoura garden uit Libanon

Tuinbonen met chili uit blik van Chtoura Garden uit Libanon Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 2 reacties

Tuinbonen uit blik, het klinkt niet echt lekker, toch heb ik gesmuld van dit blik bonen. De tuinbonen zijn aangenaam gekruid met chili. Uiteraard zijn bonen uit blik altijd wat melig maar deze bonen smaakten ook lekker romig. Ik heb een uitje gebakken met verse tijm. De tuinbonen uit laten lekken in een vergiet en bij de ui met tijm opgewarmd. Dit gerecht heb ik geserveerd met een lepel crème fraîche erop. Heerlijk! (meer…)

Was will der kahle Mann? Tuinbonen, bitte!

Okke met tuinbonen gekocht in Duitsland Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 4 reacties

Op zaterdag 27 augustus zag ik verse tuinbonen op de Markt in Berlijn. Bio nog wel! Ik kon het bijna niet geloven en stond even te staren. De verkoopster vroeg: Was wil der kahler Mann?. Ik kon nog net uitbrengen Tuinbonen! Bitte. Duitsers zijn over het algemeen heel beleefd maar Berlijn is niet Duitsland. Ze hebben hier een Berliner Schnautze. Een eigen dialect. Maar ze zijn ook een stuk directer dan in bijvoorbeeld Hamburg of München. (meer…)

Rauwe tuinbonen als borrelhap. Wat een land!

Rauwe tuinbonen als borrelhap Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 8 reacties

Van Bonny van Sighem ontving ik deze prachtige foto. Voor haar werk bij het Centraal Museum in Utrecht moet ze heel soms op reis. Bijvoorbeeld naar Frankrijk, Spanje maar soms ook naar haar favoriete land: Italië! Bij deze foto vertelde ze: Na mijn werk ging ik op een terrasje zitten. Ineens zag ik dat ze op het terras naast me een borrelhap met rauwe tuinbonen serveerden! Gelukkig had ik nog niet besteld en heb ik deze heerlijke borrelhap toch nog kunnen proeven!. (meer…)

Over deze site

Tuinboon.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Tuinboon.nl alles over het doel van deze site.