Mollebonen – Groningse specialiteit van geroosterde tuinbonen

3 februari 2014

Mollebonen Bekijk een grotere versie van deze afbeelding

Mollebonen zijn licht geroosterde gezouten tuinbonen. Om precies te zijn is het een geroosterde paardeboon, een wat kleiner tuinboonras. De tuinbonen worden in een wok (een mol) geroosterd met wat olie (niet gefrituurd), waarna ze gedroogd en gezouten worden. Door het wokken in de olie, krijgt de paardeboon een zoetige smaak. Door de toevoeging van zout krijg je een goed tegenwicht in smaak.

Mollebonen in verpakking Je eet mollebonen als een zoutige snack of nootje. Lekker bij een biertje! In restaurants wordt de molleboon ook gebruikt als dipper (dan moet je ze met een vijzel stampen) bij olijven, bijvoorbeeld als tussengerechtje of als tafelgerechtje vooraf.

Het is een echte Groningse specialiteit. De bijnaam ‘Mollebonen’ hebben inwoners van de stad Groningers aan deze boon te danken. Toch komt deze zoutige tuinboonsnack ook in Azië voor. Daar komt deze snack waarschijnlijk oorspronkelijk vandaan.

De molleboon is lokaal in Groningen te koop bij de VVV en diverse speciaalzaken. Ik heb deze mollebonen online gekocht bij Aristo Promotions webshop. Een zakje van 170 gram kost €2,95.

Reacties

 1. Pieter zijn 26 februari 2014 22:23 uur

  Zou ze wel in de tuin willen. Vind ze erg lekker. Doet me aan vroeger denken. Waar zijn pootbonen te koop?

 2. Okke Amerongen 28 februari 2014 22:50 uur

  Hallo Pieter, De mollebonen om zelf te poten zijn te koop bij Vreeken Zaden.

 3. Mirjam 26 juli 2014 21:00 uur

  Ik heb ze dit jaar geplaatst, maar vraag me nu af wanneer te oogsten?
  Wachten op verdrogen aan plant of als gewone tuinboon vers oogsten en daarna direct wokken en zouten? Ik hoor het graag smakelijkerf@gmail.com

 4. Okke Amerongen 31 juli 2014 08:28 uur

  Hallo Mirjam, De bomen zou ik eerst laten drogen. Aan de plant of los op een rek. De ongedroogde/verse tuinboon/molleboon krijg je anders niet geroosterd. Veel succes!

Over deze site

Tuinboon.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Tuinboon.nl alles over het doel van deze site.