Rauwe tuinbonen eten in Marche in Italië

13 augustus 2012

Tuinbonen op uithangbord bij restaurant in Italië Bekijk een grotere versie van deze afbeelding

Begin mei was ik in Italië. Vlak bij het huis waar ik overnachtte was een restaurant met een bord aan de weg met erop: Fava! Tuinbonen dus. Dat zal je sowieso in Nederland nooit gebeuren. Een restaurant dat in Nederland adverteert met tuinbonen maakt het hier niet lang. Italië heeft een hele andere eetcultuur en een echte producten keuken. De nieuwe tuinbonen zijn er echt iets speciaals.

Rauwe tuinbonen, vlees en kaas in een restaurant in de Marche Italië Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Eenmaal binnen in het leuke, eenvoudige restaurant stond een tafel met kaas, diverse vleeswaren, porchetta (heerlijk) en een berg verse tuinbonen in de peul. In mijn steenkolen-Italiaans (vooral handen en voeten) vroeg ik wat de bedoeling van die tuinbonen was. Ik kreeg er meteen een paar en een demonstratie. Peul openen, en hup rauw opeten! Inderdaad heerlijk!

Toen ik vertelde dat we in Nederland tuinbonen kookten vertelde hij: dat doen we hier ook wel maar deze tuinbonen zijn van vandaag. Volgens hem een wereld van verschil en dat klopt ook. Thuis heb ik het getest en knetterverse tuinbonen smaken frisser en zoeter. Een heerlijk borrelhapje bij diverse soorten vlees en kaas!

Het is een prachtig gezicht om een restaurant vol Italianen tuinbonen uit de peul te zien eten alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Maar ja, dat is het daar ook. De verse tuinboon verkopen ze overal langs de weg zoals ze bij ons kersen verkopen.

Prachtig land Italië, ik wil er snel weer naar toe.

Reacties

 1. toos 30 september 2012 12:12 uur

  ciao okke, leuk je ervaring met de tuinbonen in Le Marche, Italië… ik woon hier en heb een kweeperenboom en je raadt het al, ik heb al verschillende recepten uitgeprobeerd. In de ‘orto’, groententuin staan o.a. tuinbonen, heerlijk. Kom maar eens langs in ons vakantiehuis; http://www.5alberi.com. Bij de kennismakings borrel serveer ik kweeperengelei met kaas van de plaatselijke kaasboerderij, buonissimo!
  groet, toos

 2. Okke Amerongen 19 oktober 2012 09:40 uur

  Hallo Toos, De Marche zijn prachtig. Mooi als je daar het hele jaar kunt wonen. Wie weet kom ik weer in keer in de Marche en dan kom ik graag je kweeperengelei proberen.

 3. k zoppi 25 april 2013 21:34 uur

  waar koop je verse tuinbonen in nederland?

 4. Okke Amerongen 7 mei 2013 14:17 uur

  Hallo K, Tuinbonen koop je bij Turkse of Marokkaanse winkels. Af en toe verkopen supermarkten ze ook. Ook op de biologische markt zijn ze in het seizoen wel te koop.

 5. Dineke Honebecke 15 mei 2013 09:40 uur

  Of bij de groentewinkel, we krijgen ze in het voorseizoen iedere week vers aan vanuit Parma! Daarna komen ze gewoon uit de buurt, liefst van biologische herkomst. De jonge peulen zijn het lekkerst, vooral om rauw te eten. De grote moeten toch echt wel eerst gekookt worden en voor de liefhebber dubbel gedopt.

 6. Okke Amerongen 18 mei 2013 13:20 uur

  Hallo Dineke, Jullie hebben een uitzonderlijk goede groentewinkel. Helaas zijn die lang niet meer overal te vinden. Hou vol dus!!! En bedankt voor de adviezen.

 7. Len(te) 26 juli 2013 01:04 uur

  Vandaag de laatste oogst van het seizoen gedaan in eigen moestuin… Altijd weer een feest om een paar liefhebbers gelukkig mee te maken, ons zelf incluus!
  Dus vandaag noest aan de arbeid met doppen blancheren en invriezen en als beloning lekkere verse (rauwe) tuinbonen als avond snack met chiorizo en zoete gevulde pepertjes; morgen een salade van gekookte enkel gedopte tuinboontjes met aardbeien en thijm ( uit de moestuin) ricotta kaas, pompoenpitten en honing; overmorgen gegrilde tuinbonen (enkel gedopt bijna zwart laten worden waarna je het groene boontje uit de verpieterde peuleschil haalt) met een salsa van komkommer, chillipeper ui en knoflook met daarbij geroosterde aardappeltjes… Wederom van eigen bodem.
  De overige boontjes zijn gedopt geblancheerd en ingevroren wachtend op een bestemming later dit jaar!

  Wie nu nog beweert dat tuinbonen saai en vies zijn moet mag zijn mond spoelen met zeep… Da’s pas vies 😉

 8. Okke Amerongen 26 juli 2013 07:25 uur

  Hallo Len, Prachtig! Vooral de geroosterde/gegrilde tuinbonen ga ik zeker een keer proberen. Lijkt me erg lekker. Bedankt voor alle tips!

Over deze site

Tuinboon.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Tuinboon.nl alles over het doel van deze site.