Was will der kahle Mann? Tuinbonen, bitte!

13 september 2011

Okke met tuinbonen gekocht in Duitsland Bekijk een grotere versie van deze afbeelding

Op zaterdag 27 augustus zag ik verse tuinbonen op de Markt in Berlijn. Bio nog wel! Ik kon het bijna niet geloven en stond even te staren. De verkoopster vroeg: Was wil der kahler Mann?. Ik kon nog net uitbrengen Tuinbonen! Bitte. Duitsers zijn over het algemeen heel beleefd maar Berlijn is niet Duitsland. Ze hebben hier een Berliner Schnautze. Een eigen dialect. Maar ze zijn ook een stuk directer dan in bijvoorbeeld Hamburg of München.

De vrouw vertelde dat het door Nachwuchs komt. Ze bedoelt denk ik dat dit dus van een 2e pluk komt? Ik wist niet dat dit bestond. Zelf trok ik de tuinbonen na de oogst er altijd uit. Hup de composthoop op. Maar blijkbaar kun je dus ook een Nachwuchs hebben waar je dus een 2e oogst mee hebt. Wie heeft daar ervaring mee? Tips zijn welkom!

Reacties

 1. Ineke 26 december 2011 13:20 uur

  Ik heb mij zojuist ingeschreven op de nieuwsbrief, via pastinaakrecepten. Is het nu zo dat ik alleen nieuws en recepten over pastinaak krijg, of over alle produkten?
  Vriendelijke groet, Ineke

 2. Okke Amerongen 26 december 2011 13:54 uur

  Hallo Ineke, Bedankt voor de inschrijving. Je ontvangt nu de nieuwsbrief voor alle producten. Ik heb een gecombineerde nieuwsbrief zodat ik in alle seizoenen wel wat interessants voor de nieuwsbrief heb. Ik hoop dus dat je de nieuwsbrief leuk vind.

 3. Jolanda 11 september 2012 09:57 uur

  Wij plukken ook altijd een paar keer van de planten, meestal 2x. Net als bij de doperwten. Ik vind het altijd heerlijk om te oogsten en te doppen… Dit jaar (2012) hadden we bijzonder zachte schilletjes. Ik doe de tuinbonen rauw in de diepvries en als ik ze daarna kort kook, zijn de schilletjes ook wel weer zacht, maar nooit zó boterzacht als vers.

 4. Okke Amerongen 12 september 2012 10:24 uur

  Hallo Jolanda, Voor mij was het nieuw, 2x oogsten. Vers is inderdaad het lekkerste. Leuke site heb je trouwens. Interessant om te lezen over het leven op de boerderij.

Over deze site

Tuinboon.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Tuinboon.nl alles over het doel van deze site.