Bessara – Marokkaanse soep van gedroogde, gepelde tuinbonen

Bessara - Marokkaanse soep van gepelde tuinbonen Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 1 reactie

Voorbereidingstijd:
10 minuten
Kooktijd:
150 minuten
Aantal personen:
6

Ingrediënten:

  • 500 gram gedroogde, gepelde tuinbonen
  • zout
  • 5 tenen knoflook
  • 8 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels komijn
  • 1,5 lepel paprikapoeder
  • 1/4 theelepel kurkuma
  • mespunt chilipoeder of cayennepeper
  • sap van 2 citroenen
  • 1 grote bos koriander, gehakt

In een Marokkaanse winkel kocht ik een pak gepelde gedroogde tuinbonen. Maar wat kun je hier nou mee? Lekker voor het maken van soep! vertelde de verkoper mij. Een recept had hij niet maar na wat zoekwerk kwam ik erachter dat deze soep Bessara heet. In het mooie kookboek De Joodse keuken van Claudia Roden vond ik het recept. De smaak is denk ik het best te omschrijven als Oosterse erwtensoep. Erg lekker en makkelijk om te maken.

Week de bonen 2 uur in water. Laat ze uitlekken en doe ze in een pan met 2,5 liter water. Breng aan de kook en schep met een schuimspaan het schuim eraf. Laat de bonen 2 uur zacht koken. De bonen zijn gaar als ze uit elkaar beginnen te vallen. Voeg zout toe en maak de soep helemaal fijn met een staafmixer of pureer de soep in een keukenmachine of roerzeef.

Bak de knoflook goudbruin in 2 eetlepels olie en doe er de komijn, paprikapoeder, kurkuma en chilipoeder bij. Voeg het mengsel aan de soep toe en laat de soep nog 15 à 30 minuten zachtjes koken. Voeg water toe als de soep te dik wordt. Roer voor het opdienen citroensap en de koriander erdoor. Schep de soep op en doe er nog een scheutje olijfolie over.

Serveer de bessara met een stuk geroosterd brood. Eet smakelijk!

Tips:

Gepelde gedroogde tuinbonen koop je bij Marokkaanse of Turkse winkels. Ook bij Toko’s kom je ze soms tegen.
Lukt het niet om gepelde tuinbonen te kopen? Gewone ongepelde tuinbonen kun je na het weken ook zelf pellen.

Dit recept voor Bessara komt uit het prachtige kookboek De Joodse keuken van Claudia Roden (link naar Bol.com). Ik kan dit boek van harte aanbevelen!

Reacties

  1. Carla 3 mei 2014 13:20 uur

    Er komt bij mij sinds kort een Marokkaanse winkelwagen aan de deur. Ik had de gedroogde tuinbonen gezien, maar geen idee wat ik er mee kon doen. Dit recept bracht uitkomst. Echt heel erg lekker en makkelijk te maken.