Bulgursalade met meirapen en tuinbonentapenade
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding
2 reacties
- Voorbereidingstijd:
- 20 minuten
- Kooktijd:
- 10 minuten
- Aantal personen:
- 4
Ingrediënten voor bulgursalade:
- 1 rode ui
- 1 teen knoflook
- 400 gram meirapen
- scheut olijfolie
- 250 gram bulgur
- 3 lente-uien
- 3 tomaten
- 100 gram zwarte olijven
- 75 gram feta
- sap van 1 citroen
- snuf paprikapoeder
- zout en peper uit de molen
- (eventueel: paar blaadjes munt)
Ingrediënten voor Tuinbonentapenade:
- 500 gram verse, ongedopte tuinbonen
- 25 - 50 ml extra vierge olijfolie
- 50 gram walnoten
- sap van halve citroen
- 10 -15 takjes basilicum
- 10 takjes munt
- 3 el. (magere) kwark of (soja)yoghurt
- zout en peper uit de molen
- (eventueel: 2 à 4 pitabroodjes)
Een goede tuinbonenoogst kun je uitstekend verwerken in deze tapenade. De tuinbonentapenade is heerlijk bij een salade van bulgur, maar ook geschikt als borrelhapje.
Bulgursalade
Maak de bulgur klaar volgens de vermelding op de verpakking.
Snij ondertussen de rode ui in parten en pers de knoflook. Snij de onder- en bovenkant van de meiraapjes af en snij in parten.
Fruit de ui en knoflook glazig in een beetje olijfolie. Voeg vervolgens de parten meirapen toe en bak ze ongeveer 5 minuten mee. Voeg dan 200 ml water toe en stoof de meirapen in ongeveer 10 minuten gaar.
Maak in de tussentijd de bulgursalade. Giet het laatste beetje water van de bulgur af en laat afkoelen.
Snij de lente-ui in kleine ringen en de tomaten in partjes. Halveer de olijven. Doe alles met de feta in een grote kom. Knijp de citroen uit, voeg een snuf paprikapoeder en eventueel een scheut olijfolie toe. Mix het geheel. Gebruik eventueel wat verse munt om te garneren en breng op smaak met zout en peper.
Tuinboontapenade
Dop de tuinbonen en kook ze gaar in 3 minuten.
Giet de tuinbonen af als ze gaar zijn. Pureer met een keukenmachine (of blender) de tuinbonen, de olijfolie, de walnoten, citroensap, de basilicum en de munt tot de
massa bijna glad is. Roer vervolgens de kwark of yoghurt erdoor en voeg peper en zout toe naar wens.
Veganistische variant: vervang de feta door gehakte walnoten en gewelde rozijnen.
Dit recept is afkomstig uit het boek De Groene Garde – Over (h)eerlijk eten van Leontien Aarnoudse, Ellen Vereijken & Anouk Wentink in samenwerking met Floortje Dessing.
De Groene Garde – Over (h)eerlijk eten is een kookboek dat gaat over de triomf van de seizoenen en natuurlijke smaaksensaties. Aan de hand van 100 seizoensrecepten (van bekende koks als Ramon Beuk, Yvette van Boven en Lisette Kreischer) en verhalen en interviews met pioniers kom je meer te weten over seizoens- en streekgebonden eten, biologische voeding, fair trade, koken zonder pakjes en zakjes, de wirwar aan keurmerken, goede en foute vis en de meerwaarde van minder vlees. Het boek bevat naast recepten veel praktische tips voor het kopen, bereiden en bewaren van een (h)eerlijke maaltijd.
Reacties
Over deze site
Tuinboon.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Tuinboon.nl alles over het doel van deze site.
Kim Veldman 1 mei 2013 14:38 uur
Hoi Okke,
Superleuk recept, ga het zo maken!
Joepie! Wat een fijne sites die van jouw.
Groet Kim
Okke Amerongen 7 mei 2013 14:18 uur
Hallo Kim, Bedankt voor het compliment. Ik hoop dat het recept lekker was!