Frittata met tuinbonen, rucola en basilicum

Frittata met tuinbonen, rucola en basilicum Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 3 reacties

Voorbereidingstijd:
20 minuten
Kooktijd:
20 minuten
Aantal personen:
2

Ingrediënten:

  • 300 gram verse tuinbonen, ongedopt
  • 1 flinke eetlepel ongezouten roomboter
  • 1 sjalotje
  • 30 gram rucola
  • 2 eetlepels verse basilicum
  • 50 gram Manchego kaas
  • 4 eieren
  • 80 ml room
  • Versgemalen peper en zeezout, naar smaak

Niks zo eenvoudig en zo lekker als een omelet op een warme zomerdag. Zeker deze Italiaanse variant, want een frittata is een open omelet die je in de oven kunt bakken. Daar heb je dus nauwelijks omkijken naar. Voor één persoon is het een (ruime) hoofdmaaltijd, voor twee personen een heerlijk lunchgerecht. Italianen bakken hun omeletten eigenlijk zonder room, maar omdat tuinbonen daar goed mee combineren, voegen we toch een (flinke) scheut room toe.

  1. Dop de tuinbonen en spoel ze onder de koude kraan schoon.
  2. Blancheer de tuinbonen 2 minuten in een pan met ruim kokend water. Laat de deksel van de pan.
  3. Giet de tuinbonen af en spoel ze koud.
  4. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  5. Schil het sjalotje. Snipper ’t vervolgens.
  6. Was de rucola en hak de rucola grof.
  7. Scheur of hak de basilicum in (niet al te fijne) stukken.
  8. Rasp de Manchego grof. Je kunt ook een Nederlandse harde schapenkaas gebruiken, bijvoorbeeld de Texelse schapenkaas. Geen liefhebber van schapenkaas? Gebruik dan Parmezaanse kaas.
  9. Breek de eieren in een kom. Voeg naar smaak versgemalen zeezout en peper toe. Voeg vervolgens de room toe. Mix het geheel goed met een garde. Voeg als laatste de geraspte kaas toe en roer nogmaals goed door.
  10. Voeg de tuinbonen, de rucola en de basilicum toe aan het eimengsel en roer goed door.
  11. Verwarm de boter in de koekenpan (doorsnede 20 cm). Voeg het sjalotje toe als de boter begint met schuimen. Fruit het sjalotje 1 à 2 minuten.
  12. Draai het vuur uit. Schenk het eimengsel in de pan. Verdeel het mengsel over de hele pan.
  13. Plaats de koekenpan op een rooster in het midden van de voorverwarmde oven. Bak de frittata ongeveer 20 minuten. De frittata is klaar als het eimengsel helemaal is gestold.
  14. Neem de frittata met een spatel uit de pan en snijd ‘m als een taart in punten. Serveer met een gemengde groene salade met lente-ui en een eenvoudige vinaigrette. Lekker met een snee meergranen brood.

Liever geen kaas? Tuinbonen combineren ook goed met Parmaham en met bacon.

Dit recept is gemaakt door Janine Bruinooge.
Janine is een enorme lekkerbek en gek op streek- en seizoensproducten. Op haar eet- en kookwebsite JAMMIE deelt ze haar kennis, ervaringen en enthousiasme. Schuif aan en word ook een lekkerbek!

Reacties

  1. Rob 27 april 2013 13:53 uur

    Lekker recept Okke,
    de eerste keer maak ik altijd volgens recept. De tweede keer heb ik de basilicum vervangen door dezelfde hoeveelheid verse munt.
    Het blijft lekker.
    Groetjes Rob

  2. Okke Amerongen 7 mei 2013 14:18 uur

    Dank je wel Rob! Leuk om te horen. De combinatie met munt lijkt mij ook lekker. Bedankt voor de tip!

  3. Alex & Gerda 4 augustus 2014 14:40 uur

    Wij zijn gek op tuinbonen en deze frittata was heerlijk, we hebben iets meer room en manchego gebruikt en verder het recept gevolgd. Een erg lekker recept voor wie eens wil varieren met tuinbonen !