Judd mat gaardebounen – Luxemburgs’ nationale gerecht
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding
Nog geen reacties
- Voorbereidingstijd:
- 30 minuten
- Kooktijd:
- 180 minuten
- Aantal personen:
- 4
Ingrediënten:
- 1 kg gerookte varkenshals (′Judd′)
- 1 prei
- 4 wortelen
- 1 ui
- wat selderij
- 1 laurierblad
- 6 peperkorrels
- 3 kruidnagels
- 1 kg tuinbonen, gedopt (′Gaardebounen′)
- een paar takjes bonenkruid
- 2 opgehoopte eetlepels bloem
- 50 g boter
- zout
- witte peper
- een beetje Riesling-Sylvaner wijn
- 500 gram aardappelen (vastkokend)
- peterselie
Via Sjoert Ubels kreeg ik de tip dat ik eens moest kijken naar: Judd mat Gaardebounen. Dit is het nationale gerecht van Luxemburg. Het zijn tuinbonen, gekook in bouillon met een plak gerookt en daarna gebakken varkensvlees. De jus daarvan gaat natuurlijk over de bonen. Heb het gegeten in Luxemburg stad... Errug lekker. Geweldig, een land met tuinbonen als nationaal gerecht! Voor mij een goede reden om onderweg naar het Zuiden eens een keer te stoppen in Luxemburg om dit gerecht te proberen. Sjoert, bedankt voor de tip!
Week het vlees ongeveer 8 uur. Ververs het water 2 tot 3 maal bij sterk gezouten vlees. Doe het vlees met koud water in een pan. Breng het aan de kook en schep het schuim af met een schuimspaan. Voeg groenten en kruiden (behalve de tuinbonen en het bonenkruid) toe. Voeg nu een glas Riesling-Sylvaner aan de bouillon toe. Stoof het vlees afgedekt in ongeveer 2-3 uur zachtjes. De bouillon die je hiermee maakt gebruik je zo in de rest van het recept.
Smelt in een andere pan boter tot het schuimt. Zeef de het meel en meng het met de boter. Klop het tot een gladde massa. Voeg beetje bij beetje de bouillon uit de pan met het vlees toe en kook het in tot het wat steviger is. Blancheer verse jonge tuinbonen of diepvriestuinbonen 3 minuten in kokend water. Giet de tuinbonen af en laat ze even uitlekken.
Voeg de bonen aan de saus toe en roer alles goed door elkaar. Voeg nu bonenkruid toe en kook het in een afgedekte pan. Roer wel af en toe zodat de saus niet aanbrand. De saus moet vloeibaar blijven. Voeg als de saus te dik wordt een beetje extra bouillon toe. Breng het op smaak met flink wat peper en zout.
Warm de borden voor in een oven. Haal het vlees uit de pan en snijdt het in dikke plakken van ongeveer een vinger dik. Leg op de borden. Schep de saus met de tuinbonen over en om het vlees heen. Leg op elk bord een paar aardappelen erbij. Bestrooi met wat peterselie.
Over deze site
Tuinboon.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Tuinboon.nl alles over het doel van deze site.