Salade met rauwe ham, tuinbonen, komkommer en eetbare bloemen

Salade met rauwe ham, tuinbonen en eetbare bloemen Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 4 reacties

Voorbereidingstijd:
25 minuten
Kooktijd:
5 minuten
Aantal personen:
2

Ingrediënten:

 • 100 gram gedopte tuinbonen
 • 50 gram rauwe ham in plakjes
 • 50 gram baby leaf sla
 • halve komkommer
 • 2 groene asperges
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 1 eetlepel azijn
 • een paar eetbare bloemen zoals viooltjes
 • 2 eetlepels pijnboompitten (geroosterd)
 • peper en zout

Ronn Everts werkt als kok bij Hotel Restaurant Ten Cate in Emmen. Hij plaatste deze mooie foto op Twitter en schreef: Hoppa! Pata Negra/ zuring/ groene asperges/ tuinbonen/ komkommer/ viooltjes/ mesclun :-) ‪#laatdezomermaarkomen‬! Het enthousiasme spat er vanaf en Ronn wilde de foto zeker delen. Thuis de chef uit proberen te hangen kan nog wel eens op een teleurstelling uitlopen. Een thuiskok mist vaak de apparatuur, de juiste ingrediënten en vooral de ervaring om thuis "restauranteten" te maken. Ik heb daarom geprobeerd om Ronn's gerecht te beschrijven maar ook alternatieven gegeven voor de thuiskok. Ronn, bedankt voor de foto en het recept en inderdaad: laat de zomer maar komen!

Blancheer de tuinbonen een minuut in kokend water en spoel ze af onder koud water. Druk met je nagel een gleufje in het vliesje rondom de boon. Druk nu de binnenkant van de boon uit het velletje en bewaar ze even. Je hebt de tuinboon nu gedubbeldopt!

Was en droog de babyleaf sla. Klop in een kom 3 eetlepels olijfolie, 1 lepel azijn en wat peper en zout door elkaar. Meng het door de sla. Snijd de groene asperge en de komkommer in mooie stukjes. Leg de plakjes ham, mooi op het bord en leg rondom de dubbelgedopte tuinbonen, de sla, komkommer. Versier met eetbare bloemen en bestrooi met de geroosterde pijnboompitten. Eet smakelijk!

Als rauwe ham kun je kiezen voor Pata Negra ham maar dat is moeilijk te krijgen. Vervang indien nodig deze rauwe ham door Parma ham, Nederlandse rauwe ham, Schwartzwalder schinken of Serrano ham. Voor de sla kun je allerlei jonge soorten sla gebruiken maar ook bijvoorbeeld veldsla of het binnenste deel van een normale kropsla.

Meer weten over de maker van dit gerecht? Volg Ronn Everts op Twitter.

Reacties

 1. bioboerinshaula 30 mei 2012 14:15 uur

  Wat heerlijk! Helaas zijn onze tuinbonen nog niet zo ver!
  Ik ontdekte gisteren de eerste ieniemienie boontjes aan de onderste uitgebloeide bloemhoofdjes… wel al lekkere groene asperges van een collega in huis!

 2. Okke Amerongen 30 mei 2012 18:01 uur

  Hallo Bioboerin, Ik heb al Hollandse tuinbonen bij de supermarkt gezien en ook op de markt zijn ze al te koop. Die komen vast uit de kas maar toch… ik ben er blij mee. Groene asperges zijn ook heerlijk. Ik heb woensdag salade met gegrilde groene asperges gemaakt. Heerlijk!

 3. Monique 13 oktober 2012 17:53 uur

  Beste Okke,

  Ik kwam je site tegen op zoek naar snijbietrecepten en stuitte ( wat een leuke site) op dit recept, oh heerilijk, kijken of ik dit snel kan maken. Heb je nog tips voor mij? Ik ben namelijk gek op recepten en bloemen, helaas krijg ik mijn man niet zo ver het op te eten (bloemen horen in de tuin verhaal), Mijn zoon eet vrolijk mee en mijn dochter kijkt vader aan als voorbeeld. Dus mijn vraag aan jou, hoe krijg ik mijn man zover en mijn dochter?

 4. Okke Amerongen 19 oktober 2012 09:41 uur

  Hallo Monique, Dit is voor mij een HEEL lastige vraag. Ik heb er geen ervaring mee om kinderen groente te leren eten. Ik hoop dat andere lezers je hier bij kunnen helpen. Veel succes!